Dolgu ile yüz şekillendirme de en çok dudak, yanak, gözaltı, şakak ve elmacık kemiği, jawline çene kontürü (yüz-boyun sınırı) şekillendirme ve mimik çizgilerinin belirginliğinin azaltılması için kullanılır. Bir de yüzde geçirilen travma, hastalıklar ya da ameliyat sonrası oluşan çukurların doldurulması için de sıkça dolgu uygulaması yapılır.

Yüzümüz herkes tarafından ilk değerlendirilen, kişiliğimizi yansıtan ön plandaki bölgedir. Bu nedenle hatlarımızın çökmüş ve yorgun olması, fazla dolgun görünmesi ya da keskin ve sinirli bir görünümde olması bizim için önemlidir. Alın, burun, kulaklarımız ve onlara eşlik eden yanak, elmacık kemiği bölgesi ve çenemiz bir harmoni sergiler. Yüz şekillendirmede diğer bölge estetiklerinin yanı sıra elmacık kemiği bölgesi, yanak bölgesi ve çene bölgesinin ahengini sağlamak esastır.

Hyalüronik asit bazlı dolgu maddeleri ile yüze hacim vermek mümkün. Çok zayıf kişiler vücutlarından memnun olsa da, genelde yüzlerinin fazla çökük ve yorgun göründüğünden şikayetçidir. Hyalüronik asit bazlı dolguların özelliği, bu maddenin su çekme kapasitesidir. Vücutta doğal olarak bulunan hyalüronik asit, moleküler ağırlığının neredeyse 1000 katı su molekülünü kendisine çeker. Bu özelliği sayesinde enjekte edilen bölgede hacim ve dolgun bir görünüm yaratır. Ancak bu uygulama yapılırken yüzünüzde abartılı bir görünüm oluşmamasıdır. Doğru yerlere doğru miktarda enjeksiyon yapılması gerekir. Hemen etkisi görülen hyalüronik asit bazlı bu dolguların 9 ila 18 aya kadar kalıcılığı sürmesi beklenir. Bu işlem günümüzde ameliyatsız medikal estetik uygulamaları arasında oldukça tercih edilen bir yöntemdir.

Her bölgeye uygulanan dolgunun kalınlığı farklıdır. Her bölgeye ve her kişiye uygulanan dolgunun miktarı farklıdır. Her bölgeye ve her kişiye uygulanan dolgunun kalıcılığı da farklıdır.

Elmacık kemiği bölgesi hızlı kilo verme, yaşlanma ve yer çekimi etkisi ile yapısal olarak çökük görünebilir. Bu da bizi olduğumuzdan daha yaşlı veya daha yorgun bir görünüme sürükler. Hyalüronik asit gibi dolgu maddeleri kullanılarak ameliyatsız daha dolgun bir yanak görünümüne yardımcı olur.

Çenenin olması gerekene göre daha ileride veya geride olması sorundur. Çene dolgusu, yüz estetiğinde önemli bir yere sahip olan çenenin daha simetrik ve estetik görünmesini sağlar. Oldukça fazla popüler olan ve dünya genelinde pek çok insan tarafından tercih edilen çene dolgusu, çene ucunun belirginliğini artırır, asimetrik görüntüyü yok eder ve çenenin yüz ile daha uyumlu bir hale gelmesini sağlar.

En sık kullanıldığı alanların özeti olarak;
  • Alında görülen en yaygın şekil bozukluklarında (mimik ve yaşlanmaya bağlı çöküklükler, kırışıklıklar, kimi zaman kazaya bağlı çöküntüler, kimi zaman da yapısal olarak çökük alınlar da),
  • Dudak dolgunlaştırma ve dudak kontürünü belirginleştirmede,
  • Derin kaş arası ve alın çizgilerinin giderilmesinde,
  • Ağız kenarı kıvrımlarının giderilmesinde,
  • Dudak ve çene arasındaki çökmelerin doldurulmasında,
  • Dudaktaki asimetrilerin giderilmesinde,
  • Nazolabial oluklarda,
  • Yüzde lifting amaçlı olarak,
  • Yüz şekillendirmede (erkeklerde köşeli ve keskin yüz, kadınlarda üçgen v şeklinde yüz için),
  • Ameliyatsız burun estetiğinde (burun ucu kaldırma ve şekillendirmede),
  • Çene - jawline şekillendirmede,
  • Şakaklarda,
  • Volüm hacim kayıplarında (erkeklerde daha maskülen köşeli yüz görünümü, kadınlarda fenomen görünüm için) kullanılır.