Aşırı terleme kişiyi huzursuz eden, stres yaratabilen, utandıran ve cildi tahriş eden, mantar ve enfeksiyonlara neden olan tablolara yol açabilir.
Kısacası kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sağlık problemidir. Terleme vücut ısısını dengeleyen en önemli sistemdir. Vücudumuzun belli bölgeleri sürekli terler. Bu alanlar el arası, ayak tabanı, kol altı, kasıklar ve kadınlarda göğüs altı olarak sıralanabilir. Aşırı terleme bölgesel ya da genel olabilir. Bölgesel aşırı terleme; en sık koltuk altında olurken, el, ayak, yüz sırt terlemeleri de sıktır. Terleme psikolojik faktörler ve altta yatan bazı hastalıklar dolayısıyla ortaya çıkar.
Vücut için doğal, fizyolojik bir olay olan terleme sayesinde vücut ısımız dengelenir ve vücudumuzdan zararlı maddelerin atılması sağlanır. Ter ayrıca doğal bir nemlendiricidir, özellikle yaz aylarında hemen hemen herkesin şikâyet ettiği terlemenin, fizyolojik terleme ihtiyacı dışında, çok daha fazla olmasına hiperhidroz denir. Vücudun kendisini soğutmak için günde 4-5 defa terlemesi normal olarak kabul edilir. Vücudun her yerinde bulunan ekrin ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu olur. Erişkin bir kişide ter bezi sayısı toplam 2-5 milyon arasında değişir. Bu bezler en yoğun şekilde avuç içleri, ayak tabanı ve koltuk altında gruplar halinde bulunur.
Terleme şikâyetleri vücudun genelinde görülebildiği gibi, %80’ini el ve ayak, %30 kadarını koltuk altı terlemesi oluşturur. Kişinin hem özel, hem de profesyonel iş yaşamında sosyal problemlere yol açabilir. Kadınlarda genellikle menopozla artar.
Su ve elektrolit dengesinde bozukluk da yine aşırı terlemenin sonucu olarak karşılaştığımız bir durumdur. Bu durum kişinin başka kişilerle ilişki kurmasını, iş ve kariyer seçimini, ruhsal sağlığını ve kişisel görüntüsünü dolayısıyla yaşam kalitesini yönde etkileyebilir. Terleme tedavisine başlamadan önce ilk aşamada terlemenin nedenleri araştırılır. Ancak ter miktarı kişiden kişiye göre değişebildiği için aşırı terlemenin tanısı ve değerlendirmesi çoğu kez zordur. Sorun saptanamadığı durumlarda sempatik sinirlerin doğuştan aşırı çalıştığı düşünülür.
Uygulanan tedavi ile özellikle koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanı bölgelerinde terleme azaltılabilir. Tedavinin işlem süresi ortalama 15 dk. sürmektedir. Herhangi bir anestezi gerektirmez. Tedavi işlemi yapıldıktan sonra 4-7 gün içinde terlemede yavaşlama olur. Tedaviden 10 gün sonra terleme tamamen azalır. Kişiden kişiye göre değişmekle birlikte 6 -9 ay arasında etkisi sürer.
15 dk
Hemen
1 seans
Ataşehir - Nişantaşı