Sayfa İçeriği

Şakaklar yaş alma belirtilerinin ilk ortaya çıktığı bölgelerdendir. Genelde buradaki değişiklikler başlangıçta hastalar tarafından gözden kaçırılabilir. Yaşla yağ doku ve kemik yapı eriyip kaslar da inceldikçe yüzün bu bölgesinde boşluklar belirmeye başlar. Kilo verme ve ağır egzersiz de şakakların zamanından önce boşalıp çukurlaşmasına yol açar. Bu durumun tedavisinde hyalüronik asit dolgu uygulamalarından faydalanılır.

Yaşla birlikte, çukur kemik tabanında çökme, derialtı yağ dokusunda erime, deride sarkma ve incelme olur. Zamanla şakakta bu değişikliklerle konkav bir görüntü olur, çukurun ön sınırını oluşturan göz dış kemiği daha belirgin bir hale gelir. Kaşlar ön plana çıkar. Şakak kaşın dış 1/3 kısmını desteklediği için yaşlanma ile karşıdan görünümde kaşın dış kısmı görünmez. Şakaklardaki basıklık, göz çevresindeki kırışıklıkları daha belirgin hale getirir; gözkapaklarının yandan sarkmasına neden olur.

Şakak çukuru ile elmacık arasındaki devamlılık sağlanır. Gerekirse lokal anestezik kremlerle deri uyuşturulduktan sonra, hyaluronik asit ile yapılan dolgular ince bir iğne veya kanül ile şakaklara enjekte edilir. Yaklaşık 15-30 dakikalık bir işlemdir. Uygulamadan hemen sonra kişi sosyal hayatına dönebilir. Şakak dolgusu tam anlamıyla ortalama 7-15 gün içerisinde yüze oturur. Uygulama yapılan bölgede hafif bir şişlik ve kızarıklık oluşabilir. Bir-iki günde tamamen geçer. Hyaluronic asit ile yapılan dolgunun kalıcılığı kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 9 ila 18 ay arasında değişmektedir.

Şakak (Temporal) Dolgusu Tedavisi