Sayfa İçeriği

Topuk çatlakları aslında bir sağlık problemi ve görüntü açısından da hastaya rahatsızlık verebilir. Ayrıca, ciddiye alınmaması durumunda, çatlak deriye daha sonrada mikro-organizmalar vücuda ulaşarak hastalıklara sebebiyet verebilir. Topuk çatlakları mevsimsel şartlar, uzun süre ayakta durmak, tiroid, vitamin eksikliği, diyabet, aşırı kuru cilt, egzama ve mantar gibi hastalıklar nedeniyle oluşabilir. Ayak topuğunda kaşıntı, topuk derisinde dökülme ve derinin sertleşmesi ile topuk renginin değişmesine neden olan topuk çatlakları, deride kanamaya da neden olabilir.

Çok sıcak duş almak, cildi kurutan sabunları kullanmak, çok ince tabanlı ve ortopedik olmayan ayakkabı ve sandaletler giymek, topuklu ayakkabılar ve dolaşım rahatsızlıkları topuk çatlaklarının diğer sebepleridir. Ayak tabanında acıya da yol açabilir. Topuk çatlaklarını gidermek için, çatlak oluşumuna neden olan sorunların tedavisi gereklidir.

Topuk Çatlakları Nasıl Oluşur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle topuk bölgesinde kabuklanma (nasır) başlar. Ayak üzerindeki baskı ve basınç arttıkça ayak tabanı genişleyerek, nasırların çatlamasına sebep olur. Çatlak topuk problemi herkeste görülebilir. Ayaklardaki baskı ve basınç hali hazırda kuru olan ve nemlendirilmeyen topuğun parçalanarak çatlamasına sebep olur.

Topuk çatlakları tedavisi lazer yöntemi kullanılabilir. Topuklarda oluşan çatlaklar, lazer tedavileri ile gönderilen yüksek ısıya sahip enerjiler sayesinde giderilebilerek tedavi edilebilir. Hijyen sınırlarında gerçekleşen bir tedavi yöntemi olduğundan enfeksiyon riski düşüktür. Hastalar normal hayatlarına dönebilirler. Tedaviden sonra topuk görünüşünde de iyileşme izlenebilir. Tedavi de seans sayısı, topuğun çatlak bakımından derecesine bağlı olup kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Seansların tamamlanması durumunda topuk çatlağı tedavi edilebilir. Topukta çatlak oluşumunun tekrarlanmaması için, ayakkabı seçimine dikkat etmek ve ayak bakımını düzenli olarak yapmak önemlidir.

Lazerle Topuk Çatlağı Tedavisi