Sayfa İçeriği

Yanık İzleri Neden Olur?

İnsan vücudunun tamamını kaplayan, iç dokuları ve organları dış etkenlere karşı koruyan cilt dokusu üzerinde özellikle kazalar sonucu oluşan yanıklar dış sebeplerden kaynaklı doku açılmaları ve tahribatı sonucu, normal cilt dokusu üzerinde yara ya da tıptaki adıyla skar olarak adlandırılan izlerin oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Yanık sonrası oluşan yanık izi, açık halde olmayan ve hastanın bağışıklık sisteminin devreye girmesiyle doku tahribatının kişinin hücrelerinin aktif hareketi ile giderilmesi ve kapatılması sonrasında yaranın olduğu bölgede meydana gelen doku farklılığı olarak nitelendirilebilmektedir. Yanıkların iyileşmesi yara alanı dışarıdan kapandıktan sonra dahi devam eden bir süreç olabilmekte ve yanık izinde bir süre daha şekil ve renk farklılığı oluşabilmektedir. Yanık izleri, oluşum sebeplerine ve kişinin yapısal özelliklerine bağlı olarak bünyesinin gösterdiği iyileşme sürecine göre farklı yapısal görünümlere sahip olmaktadır. Yanık izleri normal cilt dokusunun bir sebepten travmaya maruz kalmış olduğunu belli edecek şekilde, cilt dokusundan çıkık veya içeriye girintili, cilt rengi ile aynı renkte veya daha kırmızımsı, pembemsi halde olabilmekte ve genişliği ve derinliği yanık yarasının oluşumu ile yakından ilgili olmaktadır.

Yanık İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

İyileşmiş olan yaranın izi kişi açısından bir sağlık problemi yaratmamasına rağmen, iz görüntüsünün verdiği huzursuzluk ve rahatsızlık hissi sebebiyle yara ve iz tedavisi istenebilir. Yanık sonucu ciltte yer etmiş olan izlerin kişinin psikolojik ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemesi durumunda bu gibi izlerin tedavi yoluyla giderilmesinde lazer tedavilerinden destek alınır. Yanık izlerinin tedavisine başlanmadan önce mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından ciltte oluşmuş olan izlere yönelik doğru tanının konulması gerekmektedir. Ciltte yer alan her türlü oluşumun kaygılardan öte daha ciddi bir hastalığın işareti olup olmadığının tespiti ile yola çıkmak hasta açısından büyük önem taşımaktadır. Yapılacak muayene sonrasında doktor, izlerin türüne göre hastayı tedavi seçeneklerine ilişkin bilgilendirmektedir.

Doktorun teşhislerine bağlı yönlendirmeleri ve hastanın istekleri doğrultusunda oluşturulan tedavi planına bağlı olarak, kişinin yapısal özelliklerine ve cilt problemini oluşturan izin nerede olduğu, genişliği, cilt altındaki derinliği, yaygınlığı gibi niteliklerine göre lazer tedavilerinin uygun akım gücü, dalga boyu, atım ve tarama seçenekleri belirlenmektedir. Leke Lazeri ile gerçekleştirilen uygulamalarda cihazdan sağlanan enerji ile izin niteliğine bağlı olarak seçilen akım gücü, dalga boyu, atım ve tarama seçenekleri ile sorun yaşanan cilt alanı üzerinden geçilmektedir. Lazer tedavileri, ciltte oluşturulan kontrollü ufak zedelenmeler ve berelenmeler ile hastanın vücudundaki ‘makrofaj’ denilen iyileştirici hücreler sorunlu bölgeye çekilerek cilt probleminin tedavisi hedeflenmektedir.

Lazerle Yanık ve Leke İzi Ne Kadar Sürede Tedavi Edilir?

İzin nerede olduğu, büyüklüğü yani iyileşmiş olan yaranın genişliği ve izin cildin alt katmanlarına ne ölçüde yayılmış olduğu yani derinliği tedavinin süresini belirleyen en önemli faktörlerdir. İz tedavi süreci hastanın ve ciltteki izin yapısal özelliklerine göre farklılık gösterebilmektedir.

İşlem Tablosu
İşlem Süresi

30 dk

İşe Dönüş

Hemen

Seans

Seans

Klinik

Ataşehir

Yüz Tedavileri
İletişim Formu

    KVKK kapsamındaki aydınlatma metnini okudum, anladım kabul ediyorum.

    Açık rıza metnini okudum. Kampanyalardan haberdar olmak istiyorum.

    Lazerle Yanık İzi Tedavisi