Plazma tedavisi, cildi yenilemek ve sıkılaştırmak için plazmanın kullanıldığı ameliyatsız cilt yenileme tedavisidir. Plazma tedavisi ile cilt yenileme teknolojisi, radyofrekans veya lazer ışını yerine plazmadan sağlanan enerjiyi kullanılır. Plazma, iyonize bir gaz oluşturmak için elektronların atomlardan sıyrıldığı benzersiz bir madde halidir. Uygulamanın yapıldığı bölgede gaz halinde bulunan su buharı ve azot, yüksek enerji ile plazma enerjisine dönüştürülür. Bu enerji ile cilt üzerindeki lezyon buharlaştırır ve problemli doku tedavi edilmiş olur. Kollajen sentezi tetiklenerek yeni doku oluşumu sağlanmış olur. Uygulama esnasında kanama olmaz ve bu önemli bir avantajdır.
Plazma tedavisi ile akne çukurları, yara ve skar izleri, ameliyatsız gözkapağı estetiği, saplı papüllerin tedavisi veya kırışıklık azaltma tedavileri uygun hasta ve uygun endikasyonlarda başarı ile yapılmaktadır. Plazma tedavisinde mevcut olan daha düşük enerji ile sosyal ortamdan uzaklaşılmadan güzel sonuçlar elde edilebilinir.
Kimler plazma tedavisi için uygun aday değildir?
- Koyu cilt rengine sahip olanlar
- Tedavi bölgesinde açık yaraları olanlar
- Kötü kontrol edilen diyabet veya otoimmün hastalık gibi iyileşmeyi etkileyen durumlar
- Bölgede daha önce estetik tedavi görmüş olanlar
- Keloid oluşumu öyküsü
- Kötü kan damarları
- Gebelik ve emzirme dönemleri
Yan Etkiler ve Riskler Nelerdir?
Plazma tedavisi sonrası yan etkiler ve komplikasyonlar, çeşitli çalışmalar ile gözden geçirilmiş ve doğru hasta seçimi ile işlemden sonra kalıcı bir yan etki görülmemiştir. Ancak yaz aylarında bronz tende, koyu tenli kişilerde, işlem sonrası işlem yapılan alanı güneşten koruyamayan kişilerde tedavi alanının koyulaşması, işlem sonrası önerilere uyulmaması halinde çok nadiren de olsa, bakteriyel enfeksiyon gelişebildiği kaydedilmiştir. Ancak, hiçbir hastada yanık gelişmemiştir.
Geçici hiperpigmentasyon, retinoid ve hidrokinon içeren kombinasyon kremleri ile tedavi edilmelidir. Uygun önlemler, genellikle risk ve komplikasyonları önlemek için yeterlidir.
Plazma cilt tedavisi seansları ne kadar sürer?
Her seansın tamamlanması, hedeflenen bölgenin büyüklüğüne ve cilt problemlerinin yoğunluğuna göre ortalama 20-30 dakika sürmektedir.
İşlem sırasında acı/ağrı var mı?
Prosedür, topikal anestezi kullanımından sonra uygulanır. Minimum oranda rahatsızlık ile iyi tolere edilebilir bir tedavi olarak kabul edilmektedir.
Plazma tedavisi sonrası iyileşme süresi ne kadardır?
Epidermal yıkım ve yeniden iyileşmenin derecesi, seanslar arasında değişiklik göstermektedir. İlk seans, daha sonraki seanslardan daha fazla bir epidermal hasara ve daha uzun iyileşme süresine sahiptir. Tedavinin 3-4. günlerinde toplu iğne başı büyüklüğünde yüzeysel kabuklar başlar. Doktorunuzun verdiği krem tedavisi ile bu kabuklar 1 hafta içerisinde dökülür. Hastalar, 3 haftalık aralıklarla gerçekleştirilen bir sonraki seans için geldiklerinde, tam bir yeniden cilt iyileşmesi yaşanır.
Akne, genellikle hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklara neden olan yaygın bir cilt sorunudur. Akneyle başa çıkmanın yollarını arayanlar için sıklıkla sorulan sorular ve cevapları önemlidir. İşte akne tedavisine dair sıkça sorulan bazı temel sorular ve bu konuda bilmeniz gerekenler.
30- 60 dk
Hemen
3 - 6 ay
Ataşehir - Nişantaşı